Kolorowa surówka z kalarepką

Kolorowa surówka z kalarepką

Autor: Śnieżynka

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Obraną kalarepkę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 2
Cebulę i szczypiorek drobno posiekać.

Krok 3
Umytą rzodkiewkę i obranego ogórka pokroić w cienkie plasterki.

Krok 4
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Krok 5
Wszystkie przygotowane składniki włożyć do salaterki, skropić olejem z bazylią i suszonymi pomidorami, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać.

Wskazówki

Podawać jako dodatek do dania z mięsem.

Składniki:

  • 2 młode kalarepki
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielony ogórek
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 5-6 rzodkiewek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki oleju z bazylią i pomidorami
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny