Konfitura z owoców róży

Konfitura z owoców róży

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Przygotowanie

Krok 1
Umyj owoce w zimnej wodzie, a następnie je wysusz. Usuń szypułki i ogonki. Przekrój je na połówki.

Krok 2
Przełóż owoce do dużego garnka i duś na średnim ogniu, aż zmiękną. Następnie zasyp je cukrem i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Zagotuj, przykryj pokrywką i trzymaj na niewielkim ogniu do momentu, aż owoce będą całkowicie miękkie. Następnie odstaw do wystudzenia.

Krok 4
Przestudzoną konfiturę przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek oraz włosków z owoców. Po przetarciu ponownie zagotuj i odparuj nadmiar wody. Na koniec dodaj cytrynę, wymieszaj i pasteryzuj przez 10 minut. Smacznego!

Wskazówki

Owoce róży intensywnie barwią skórę, dlatego podczas obierania ubierz rękawiczki.

Składniki:

  • 750 g owoców dzikiej róży
  • 450 g białego cukru
  • 375 ml wody
  • 3 łyżki soku z cytryny