Kotleciki jajeczne

Kotleciki jajeczne

Autor: najlepszewkuchni.pl

Kotleciki jajeczne to dobry pomysł na wykorzystanie za dużej ilości ugotowanych jajek. Są smaczne, można je zabrać ze sobą w drogę.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Gotujemy 6 jajek. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Krok 2
Jajka wrzucamy do miski. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do jajek. Papryczkę chilli kroimy również drobno bez pestek i dodajemy. Wbijamy również 1 jajko. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Krok 3
Z masy formujemy kuleczki. Obtaczamy je w bułce tartej.

Krok 4
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki na złoto z każdej strony. Podajemy.

Składniki

  • 7 jajek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ½ papryczki chilli
  • ⅓ łyżeczki soli lub do smaku
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia
  • 100 g bułki tartej