Kotlet mielony wieprzowy z rabarbarem

Kotlet mielony wieprzowy z rabarbarem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Kotlet mielony wieprzowy z rabarbarem to inny niż zwykle pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego i rabarbaru. Zdrowe, smaczne, pożywne danie, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze fragmenty.

Krok 2
Mięso mielone przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie dodajemy jajko.

Krok 3
Przygotowujemy masę na kotlety. Każdy z fragmentów rabarbaru obtaczamy dokładnie przygotowaną masą mięsną i formujemy kotlety.

Krok 4
Kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju po 5 minut z każdej strony. Podajemy np. z koperkiem i bazylią.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • Koperek
  • Bazylia