Krewetki w tempurze

Krewetki w tempurze

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Krewetki obieramy z pancerzyków, oczyszczamy i delikatnie nacinamy w poprzek, aby łatwiej można je było rozciągnąć. Doprawiamy solą.

Krok 2
Mocno schłodzoną wodę gazowaną wlewamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe.

Krok 3
Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Krewetki najpierw obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Smażymy partiami w głębokim i rozgrzanym oleju. Po każdej usmażonej partii krewetek zbieramy łyżką cedzakową zanieczyszczenia w tłuszczu.Krewetki możemy podać z ogórkiem i papryczką chili oraz z ulubionym dipem śmietanowym typu crème fraiche. Smacznego!

składniki

  • 500 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 24 średnie surowe krewetki.
  • olej do smażenia
  • sól
  • dodatkowo - ulubiony dip