Krewetki ze szpinakiem i przyprawami są wyśmienitym daniem polecanym na każdą okazję. Potrawa smaczna, niezwykle zdrowa i pożywna. Takie danie można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi.
Danie: Kolacja,
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Sezam, Skorupiaki,
Krok 1
Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie przez 15 minut. Następnie, jeśli mają pancerzyki, to zdejmujemy je. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojony w plasterki ząbek czosnku i wrzucamy krewetki. Smażymy przez 3 minuty. W trakcie smażenia przewracamy krewetki na drugą stronę. Odstawiamy.
Krok 2
Cebulę i 2 ząbki czosnku drobno siekamy, po czym podsmażamy przez 5 minut na rozgrzanym maśle. Następnie dodajemy szpinak i ponownie smażymy przez kolejne 10 minut tak, aby szpinak się zredukował.
Krok 3
Całość przyprawiamy i dodajemy podsmażone krewetki. Całość dusimy jeszcze przez 5 minut.
Krok 4
Podajemy z plasterkami pomidorków oraz cytryny. Szpinak posypujemy sezamem.