Krokiety z ziemniakami i serem

Krokiety z ziemniakami i serem

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Jajko zmiksować ze szczyptą soli, mlekiem, wodą, olejem i musem z dyni.

Krok 2
Dodać mąkę i jeszcze raz zmiksować, pozostawić na 15 minut. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.

Krok 3
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, ostudzić. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, oziębić. Do zimnych dodać pokruszony ser, rumianą cebulę, majonez i posiekany szczypiorek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Krok 4
Naleśniki posmarować przygotowanym farszem, złożyć przeciwległe boki i zwijać w roladki.

Krok 5
Przygotowane krokiety zamaczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej.

Krok 6
Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Wskazówki

Usmażone krokiety osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 0,3 szklanki musu z dyni
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 25 dag białego sera
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Olej do smażenia