Danie: Obiad,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Wegetariańskie
Krok 1
Jajko zmiksować ze szczyptą soli, mlekiem, wodą, olejem i musem z dyni.
Krok 2
Dodać mąkę i jeszcze raz zmiksować, pozostawić na 15 minut. Następnie usmażyć cienkie naleśniki.
Krok 3
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, ostudzić. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, oziębić. Do zimnych dodać pokruszony ser, rumianą cebulę, majonez i posiekany szczypiorek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Krok 4
Naleśniki posmarować przygotowanym farszem, złożyć przeciwległe boki i zwijać w roladki.
Krok 5
Przygotowane krokiety zamaczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej.
Krok 6
Rumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Usmażone krokiety osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.