Królewskie dewolay’e

Królewskie dewolay’e

Autor: najlepszewkuchni.pl

Wykwintne, a jednocześnie łatwe do przygotowania, doskonale nadają się na uroczysty obiad. Devolay’e standardowe - w znanej postaci, którą wszyscy uwielbiają.

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Filety myjemy i osuszamy. Kroimy na pół i delikatnie rozbijamy na cienkie kotlety. Posypujemy z obu stron pieprzem i solą. Ser ścieramy na tarce.

Krok 2
Po dwa plastry szynki rozkładamy tak, aby lekko zachodziły na siebie. Na szynkę kładziemy plastry mięsa, a na środek każdego kotleta dajemy po porcji żółtego sera.

Krok 3
Zwijamy w roladki i owijamy bawełnianą nicią kuchenną. Rozbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowane roladki oprószamy mąką, zanurzamy w jajkach i obtaczamy w bułce tartej.

Krok 4
Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • 8 plastrów gotowanej szynki
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu