Królik w rozmarynie

Królik w rozmarynie

Autor: Magdalena Kaczmarek

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

1.
Cebulę kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę, przekładam do miski. Dodaję olej, czubrycę, sól, rozmaryn świeży pokrojony, rozmaryn suszony, olej i ocet winny. Marynatę mieszam i przekładam do niej królika. Dokładnie go obtaczam i wkładam do lodówki na 24 godziny.

2.
Mięso przekładam do brytfanny bez cebuli, wlewam dwie łyżki oleju i podsmażam na wolnym ogniu. W międzyczasie podlewam sokami marynaty. Uważać żeby mięsa nie spalić a uzyskać kolor ładny sosu. Królika dusze około godzinę.

3.
Sos: Po tym czasie wyjmuję mięso z brytfanny. Do miseczki wlewam wodę w której rozrabiam mąkę. Wlewam do gotującego się sosu, na końcu dolewam śmietanę. Zagotowuję i królika podaję z sosem.

  • 2 nogi królika,
  • 1 comber z królika,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 gałązki rozmarynu świeżego,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1/2 szklanki octu winnego,
  • 3 łyżki czubrycy czerwonej,
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego,
  • 3 łyżki oleju,
  • ,
  • sos:,
  • 1/3 szklanki śmietany 30 %,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżka płaska mąki krupczatki