Kurczak marynowany w czerwonym winie z przyprawami i rozmarynem

Kurczak marynowany w czerwonym winie z przyprawami i rozmarynem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Potrawę tę możemy wykonać na dwa sposoby – w wersji gotowanej lub pieczonej. Obie smakują bardzo dobrze – tu wersja gotowana.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Mięso myjemy, kroimy na mniejsze fragmenty i przyprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie leciutko obsmażamy na patelni z pokrojoną drobno cebulą. Przekładamy do garnka.

Krok 2
Dodajemy wino i bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i rozmaryn.

Krok 3
Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 40 minut.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 3 cebule
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • ½ szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 4 łyżki oleju