Kurczak z curry, kalafiorem, pomidorami i porem

Kurczak z curry, kalafiorem, pomidorami i porem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Mięciutkie mięso z kurczaka z aromatycznym curry i bukietem kolorowych, podpieczonych warzyw. Całość pięknie się prezentuje i wybornie smakuje.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler, Soja,

Przygotowanie

Krok 1
Kurczaka myjemy, doprawiamy curry, papryką i sosem sojowym. Odstawiamy.

Krok 2
Gotujemy kalafior podzielony na różyczki. Marchewkę obieramy, razem z porem i selerem naciowym kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy w plastry.

Krok 3
Kurczaka obsmażamy na oleju. Dodajemy białe wino i dusimy przez 15 minut. Dodajemy warzywa, sos sojowy i ponownie dusimy przez 10 minut. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy ugotowany kalafior i przecier pomidorowy. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Krok 4
Możemy udekorować dodatkowo bazylią, rozmarynem i kawałkami pora.

Składniki:

  • 1 kg porcji z kurczaka (skrzydełka, udka, podudzia)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kalafior
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szklanki białego wina