Kurczak z sosem żurawinowym, pieczarkami i bazylią

Kurczak z sosem żurawinowym, pieczarkami i bazylią

Autor: najlepszewkuchni.pl

Skrzydełka z kurczaka z pieczarkami i sosem żurawinowym to rewelacyjne danie, które z powodzeniem możemy podać podczas większych uroczystości rodzinnych. Nie jest trudne w przygotowaniu, a połączenie smaków jest idealnie dobrane.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Oliwę mieszamy z przyprawami. Skrzydełka z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Krok 2
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojone pieczarki i całość pieczemy ok. 60 minut.

Krok 3
Żurawinę razem z octem, miodem i winem gotujemy w rondelku, aż uzyskamy sos (możemy lekko go zblendować). Pod koniec gotowania, dodajemy 1 łyżkę śmietanki Łaciatej.

Krok 4 
Kurczaka podajemy z sosem żurawinowym i listkami świeżej bazylii.

Wskazówki

Dla zachowania koloru pieczarek, skrop je odrobiną soku z cytryny.

Składniki:

  • - 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • - 350 g pieczarek
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 3 łyżeczki majeranku
  • - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • - 1 łyżeczka curry
  • - 4 łyżki oliwy
  • - 8 liści bazylii

Sos:

  • - 200 g żurawiny
  • - 3 łyżki octu balsamicznego
  • - 5 łyżek miodu
  • - ½ szklanki wina
  • - 1 łyżka śmietanki Łaciatej 30%