Lasagne morska

Lasagne morska

Autor: najlepszewkuchni.pl

Aromatyczny kremowy sos z owocami morza, przekładany płatami makaronu lasagne i mieszanką serów białych. Polecane na romantyczną kolację jak i spotkanie z przyjaciółmi.

Danie: Obiad,

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Nastawimy piekarnik na 180 ˚C.

Krok 2
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekana cebulkę, czosnek oraz owoce morza. Smażymy całość 5 minut. Pod koniec dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawiamy do smaku sola, pieprzem, oregano i bazylią.

Krok 3
W osolonej wodzie gotujemy makaron do uzyskania konsystencji al dente.

Krok 4
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy naprzemiennie warstwami: makaron, owoce morza. Na samej górze układamy makaron, sos pomidorowy oraz plastry mozzarelli.

Krok 5
Pieczemy 30 minut.

Wskazówki

Podajemy z porcją starego sera Jantar i pietruszką.

Składniki:

  • 500 g mrożonych owoców morza
  • puszka pomidorów z puszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 30 dag sera Mozzarella Mlekpol w kostce
  • 80 g tartego Sera Jantar
  • sól i pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki