Leczo z dynią i ziemniakami

Leczo z dynią i ziemniakami

Autor: Śnieżynka

Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie, wsypać pokrojoną w kostkę paprykę bez nasion, podsmażyć. Obraną dynię bez miąższu z pestkami i cukinię razem ze skórką pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w pół krążki, podsmażyć na patelni. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Do papryki z cebulą wsypać pokrojoną cukinię i pół miękkie ziemniaki, wlać odrobinę wody z rozpuszczoną kostką rosołową, gotować około 10 minut. Następnie dodać kiełbasę, dynię i pomidory, gotować do miękkości warzyw. Połączyć z ketchupem i koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, zagotować.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie, wsypać pokrojoną w kostkę paprykę bez nasion, podsmażyć.

Krok 2
Obraną dynię bez miąższu z pestkami i cukinię razem ze skórką pokroić w kostkę.

Krok 3
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić na kawałki.

Krok 4
Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w półkrążki, podsmażyć na patelni.

Krok 5
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.

Krok 6
Do papryki z cebulą wsypać pokrojoną cukinię i półmiękkie ziemniaki, wlać odrobinę wody z rozpuszczoną kostką rosołową, gotować około 10 minut.

Krok 7
Następnie dodać kiełbasę, dynię i pomidory, gotować do miękkości warzyw. Połączyć z ketchupem i koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, zagotować.

Wskazówki

Leczo podawać z dodatkiem pieczywa.

Składniki:

  • 1 cukinia żółta
  • 1 cukinia zielona
  • 2 cebule
  • 30 dag dyni Hokkaido
  • 2 ziemniaki
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 kg kiełbasy podwawelskiej
  • 1/2 kg pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Ketchup pikantny
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier