Lekka i zdrowa sałatka z jajkiem, świeżymi warzywami sezamem i czarnuszką

Świeże warzywa to doskonałe składniki, które pomogą nam w utrzymaniu zdrowej i szczupłej sylwetki. Dodatek czarnuszki sprawi, że danie nabierze ostrzejszego charakteru. Danie doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako zdrowa, niskokaloryczna kolacja.

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Fit

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 jajek przepiórczych
  • - 1 opakowanie sałaty roszponki lub rukoli
  • - 200 g pomidorków koktajlowych
  • - 1 awokado
  • - sok z ½ limonki
  • - łyżka sezamu
  • - łyżka czarnuszki
  • - sól
  • - pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W pierwszej kolejności jajka gotujemy na twardo.



Krok 2

Pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy i kroimy na pół. Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki, obieramy ze skórki i kroimy każdą połówkę w plasterki tak, aby utworzyć kwiatek. Możemy też awokado pokroić w oddzielne plasterki i ułożyć je w dowolny sposób na sałatce.



Krok 3

Na półmisek wykładamy sałatę, następnie dodajemy awokado oraz aromatyczne pomidorki koktajlowe.



Krok 4

Kiedy jajka są już gotowe, obieramy je ze skorupki, kroimy na połówki i układamy na naszej sałatce.



Krok 5

Teraz wystarczy tylko skropić sałatkę sokiem z limonki i oliwą oraz doprawić solą i pieprzem. Następnie posypujemy wierzch sezamem oraz czarnuszką, które wzbogacą smak naszej lekkiej sałatki.



Wskazówki

Do takiej sałatki możemy dodać kaszę kuskus, która idealnie będzie się z nią komponować.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.