Leśny Mech

Leśny Mech

Autor: Monique

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć na sitku z wody. Jeśli jest mało rozdrobniony to należy go rozdrobnić na papkę blenderem. (Świeży szpinak należy zblendować).

Krok 2
W misie miksera umieścić całe jaja i cukier i ubijać na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnożółtej masy. Następnie dalej ubijając dodać olej dolewając cienkim strumieniem. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać skórkę z cytryny i sok. Całość miksować do połączenia się składników już delikatniej.

Krok 3
Masę przelać do tortownicy dużej o wymiarach 23 cm i piec w 180 stopniach grzanie góra i dół około 40 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Po tym czasie pozostawić do ostygnięcia i wyciągnąć z blachy.

Krok 4
Górę ciasta odciąć i pokruszyć A pozostałe przeciąć na dwie części.

Krok 5
Teraz przygotować należy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy mascarpone. Na końcu aromat cytrynowy.

Krok 6
3/4 kremu smaruje jedna część przeciętnego ciasta i przykładem drugą. Następnie 1/4 kremem smaruje wierzch i posypuje pokruszonymi okruchami ciasta. Można udekorować borówkami malinami lub owocami granatu.

Krok 7
Całość schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Ciasto szpinakowe

  • 400 g szpinaku mrożonego,
  • Lub 250 g świeżego rozdrobnionego,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 4 jaja,
  • 3/4 szklanki cukru drobnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 szklanki mąki pszennej

Krem

  • 250 g sera mascarpone Mlekpol,
  • 500 mi śmietanki Łaciata 36% (Może być też 30%),
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 krople aromatu cytrynowego