Lody jagodowo czekoladowo miętowe

Lody jagodowo czekoladowo miętowe

Autor: Magdalena Kaczmarek

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Do garnka wlewam śmietanę 18 % i 125 ml śmietany kremówki. Miętę myję, osuszam i przekładam do śmietany. Zagotowuję na wolnym ogniu i odstawiam na godzinę. Mięta w tym czasie wydobędzie aromat.

Krok 2
Przekładam miętę na sitko, odciskam mocno i wyrzucam. Śmietanę zagotowuję ponownie, odstawiam i dodaję połamaną czekoladę, odstawiam na chwilę aż się rozpuści i mieszam.

Krok 3
Jagody miksuję blenderem, dodaję do zimnej śmietany czekoladowej. Pozostałą kremówkę miksuję blenderem i dolewam jagodową masę. Przelewam do pojemnika, wstawiam do zamrażalnika.

Krok 4
Po trzech godzinach miksuję żeby nie wytworzyły się kryształki i robię tak jeszcze ze trzy razy co jakiś czas. Przed podaniem wyjmuje lody z zamrażalnika 30 minut wcześniej.

  • 300 g jagód
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 125 ml śmietany 18 %
  • 50 g czekolady białej
  • 7 gałązek mięty