Lody kajmakowe – dulce de leche

Lody kajmakowe – dulce de leche

Autor: najlepszewkuchni.pl

Lody z masy kajmakowej to pomysł na oryginalny deser lodowy. Idealne w upalne dni.

Danie: Deser,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Mleko podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy masę kajmakową. Podgrzewamy do momentu, aż masa się rozpuści. Nie zagotowujemy. Następnie odstawiamy do przestudzenia.

Krok 2
Gotową masę mieszamy ze śmietanką Łaciatą. Przykrywamy całość folią i dalej chłodzimy. Następnie przekładamy masę do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Co 30 minut w ciągu pierwszych 3 godzin lody należy przemieszać (lub zmiksować).

Krok 3
Gdy lody już będą gotowe podajemy je posypane czekoladowymi chipsami. Możemy także polać sosem toffi.

Składniki:

  • 200 g masy kajmakowej z puszki (zwaną dulce de leche)
  • 230 ml mleka (3,2%)
  • 370 ml Śmietanki Łaciatej 36%
  • Chipsy czekoladowe (do dekoracji) – opcjonalnie