Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

Autor: najlepszewkuchni.pl

Zdrowe lody, bez konserwantów. Tanie, pyszne i łatwe w wykonaniu. Idealne na gorące dni. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Deser,

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Truskawki,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Sparz jajka wrzątkiem, oddziel żółtka. Zmiksuj je z cukrem. Dołóż śmietankę Łaciatą. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, dopóki masa zacznie gęstnieć (ok.8 minut).

Krok 2
Umyj starannie truskawki, oczyść z szypułek. Następnie zmiksuj.

Krok 3
Dołóż truskawkowy mus do podgrzanej śmietanki Łaciatej i dobrze wymieszaj. Przelej do płaskiego naczynia o pojemności 1,5 litra. Wstaw do zamrażalnika do 30 minut. Po tym czasie wyjmij lody i jeszcze raz precyzyjnie zmiksuj. Znów włóż do zamrażalnika na 30 minut. Tę czynność powtarzaj 2-3 razy – lody będą puszyste.

Składniki:

  • - 650 g truskawek
  • - 100 g cukru
  • - 500 ml Śmietanki Łaciatej 36%
  • - 2 żółtka