Lody z pieczonych truskawek balsamico

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 80 dkg truskawek użyłam mrożone,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 3 łyżki glassy balsamicko,
  • 500 ml śmietanki łaciata 30 %,
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1
Truskawki układam w naczyniu do zapiekania, nie odmrażam ich wcześniej, posypuję cukrem trzcinowym, polewam glassą balsamico i wstawiam na 200 stopni do nagrzanego piekarnika góra dół na 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika truskawki studzę, dodaję sok z cytryny i miksuje blenderem. Wstawiam do lodówki żeby mus był zimny. W tym czasie ubijam śmietanę kremówkę schłodzoną na sztywno, dolewam mus i mieszam już delikatnie i niedokładnie. Dwie łyżki musu zostawiam. Masę przelewam do pojemnika, na wierzch wylewam odłożony mus i robię wzorki za pomocą wykałaczki. Lody wstawiam do zamrażalnika na 8 godzin. Można użyć maszyny do lodów, można po trzech godzinach od wstawienia miksować lody co około godzinę żeby nie wytworzyły się kryształki. Lody te mrożę nie za długo bo nie były miksowane i wytworzą się kryształy. U mnie były zjedzone po kilku godzinach mrożenia.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis