Makaron serowy z chorizo

Makaron serowy z chorizo

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy cały czas. Następnie powoli wlewamy mleko i śmietankę Łaciatą, cały czas mieszając. Podgrzewamy.

Krok 2
Dodajemy musztardę, sól, chili oraz przyprawę do pizzy. Gdy mleko będzie gorące, dodajemy starty ser. Mieszamy, aż się rozpuści.

Krok 3
Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki. Sos mieszamy z makaronem i dodajemy kiełbasę chorizo. Całość mieszamy i podajemy. 


Składniki:

  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 120 g masła Łaciate
  • ⅔ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka chili
  • 350 g sera cheddar
  • 400 g makaronu kolanka
  • Ok. 150 g kiełbasy chorizo