Makaron tagiatelle z ricottą i bazylią

Makaron tagiatelle z ricottą i bazylią

Autor: najlepszewkuchni.pl

Makaron tagiatelle z ricottą i bazylią to fantastyczna propozycja na szybki, tani ale przede wszystkim pyszny obiad kuchni włoskiej.

Danie: Kolacja,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Wegetariańskie

Fit

Przygotowanie

Krok 1
Do wrzącej, delikatnie posolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al. dente. Następnie makaron odcedzamy i wrzucamy do średniej wielkości garnka.

Krok 2
W kolejnym kroku, po dokładnym umyciu liści bazylii siekamy je na drobne kawałki. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, wlewamy sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy.

Krok 3
Przygotowaną mieszankę łączymy z naszym makaronem i dodajemy ser oraz pesto. Delikatnie podgrzewamy do momentu, gdy pesto zacznie pokrywać makaron, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 4
Danie możemy udekorować kilkoma świeżymi liśćmi bazylii oraz parmezanem.

Składniki:

  • - 350 g makaronu tagiatelle
  • -150 g sera ricotta
  • -100g świeżych liści z bazylii
  • -3 ząbki czosnku
  • -2 łyżki soku z cytryny
  • - sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
  • - pieprz (do smaku ok 1/3 łyżeczki)
  • - parmezan do posypania