Pyszne połączenie makaronu i kremowego, serowego sosu z wędzonym boczkiem i zielonym groszkiem, które dodatkowo pięknie prezentuje się na talerzu. Idealny obiad dla osób, które nie mają dużo wolnego czasu, bowiem przygotowanie tego dania nie zajmie więcej niż 30 minut.
Danie: Obiad,
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,
Krok 1
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
Parmezan zetrzeć. Boczek pokroić w paseczki.
Krok 3
Rozgrzać dużą patelnię i umieścić na niej boczek. Smażyć, aż boczek stanie się chrupiący. Następnie dodać łyżkę masła i zielony groszek.
Krok 4
Po minucie dodać śmietanę Łaciata 18% i ugotowany makaron. Dodać sok z cytryny.
Krok 5
Gdy sos się zagotuje, zdjąć patelnię z palnika i dodać tarty parmezan. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i, w razie potrzeby, solą. Dokładnie wymieszać – sos powinien być aksamitnie gładki.