Makaron z indykiem i suszonymi pomidorami

Makaron z indykiem i suszonymi pomidorami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Suszone pomidory, aromatyczny szpinak. Indyk. Do tego makaron i aksamitny sos. Idealne połączenie, które sprawi, że będziesz chciał więcej!

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Gotujemy makaron al dente i odcedzamy.

Krok 2
Pierś z indyka myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Suszone pomidory siekamy drobno.

Krok 3
Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni na oleju z pomidorów, dodajemy pierś z indyka, szpinak i suszone pomidory. Chwilę podsmażamy.

Krok 4
Dodajemy białe wino i dusimy razem ok 5 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą i zagotowujemy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

Krok 5
Dodajemy makaron i dusimy 5 minut.

Wskazówki

Surowego, przyprawionego indyka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami.

Składniki:

  • ½ piersi z indyka
  • 250 g makaronu penne
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju (zawartego w puszce z suszonymi pomidorami)
  • ½ opakowania liści szpinaku
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka bazylii