Malabi z sosem truskawkowym i pistacjami

Malabi z sosem truskawkowym i pistacjami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Malabi to tradycyjny deser izraelski, który przypomina budyń albo włoską panna cottę. Jest prosty w przygotowaniu i na pewno zachwyci Twoich domowników lub gości.

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1 
Mąkę ryżową rozpuszczamy w połowie szklanki mleka.

Krok 2
Śmietankę Łaciatą, cukier i pozostałą część mleka zagotowujemy. Do powstałej masy dodajemy mąkę ryżową z mlekiem. Całość gotujemy kilka minut, aż do zgęstnienia masy.

Krok 3
Zdejmujemy z palnika, dodajemy wodę różaną do smaku. Przelewamy do pucharków, odstawiamy do schłodzenia.

Krok 4
Przed podaniem polewamy sosem truskawkowym, posypujemy pokruszonymi pistacjami.

Wskazówki

Warto eksperymentować z deserem w wielu wariantach.

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 szklanka mleka Mazurski Smak
  • ¼ szklanki mąki ryżowej
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • sos truskawkowy
  • 200 g pistacji