Maślane sakiewki z truskawkami

Danie: Podwieczorek,

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek,

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • ciasto:,
  • ,
  • 30 dkg mąki pszennej typ 500,
  • 2/3 szklanki maślanki,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli,
  • ,
  • pozostałe:,
  • 70 dkg truskawek,
  • 150 g śmietany łaciatej 36 %,
  • 1 garść borówek,
  • melisa

Przygotowanie

ciasto
Do miski przesiewam mąkę, dodaję olej, sól i maślankę. Ciasto zagniatam rękoma. Jak klei się za bardzo dodaję mąki, a jak jest za gęste maślanki odrobinę. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję. Wycinam koła przy pomocy talerzyka lub dużego pucharka. Układam truskawkę w środku i sklejam jak sakiewki. Układam na desce podsypanej mąką.

gotowanie pierogów
Wodę zagotowuję w garnku, dodaję łyżkę oleju i do gotującej się wkładam po kilka sakiewek. Gotuję około cztery minuty od wypłynięcia na wierzch na wolnym ogniu.

mus
Pozostałe truskawki miksuję blenderem. Mus wylewam na talerz, dodaję śmietanę, sakiewki, borówki i melisę.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis