Maślano - orzechowe ciasteczka

Maślano - orzechowe ciasteczka

Autor: Bożena Kujawska

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Przygotowanie

Ciasteczka
Miękkie masło włożyć do miski, wsypać cukier, mielone orzechy, mąkę i oddzielone od białek żółtka. Zagnieść ciasto i w rękach robić małe kuleczki, kłaść je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, palcem zrobić wgłębienie. W każde ciasteczko włożyć wiśnie i piec ok. 20 minut w 150 stopniach C.

Ciasteczka

  • 20 dag masła Łaciate,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 duże łyżki mielonych orzechów laskowych,
  • 1/2 szklanki drylowanych wiśni ze słoika