Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

Autor: Marta Raczyńska

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić na pół godziny do lodówki. Rozwałkować, wyłożyć w podłużnej formie i piec przez około 25-30 minut w 180 st. Serek ucieramy z cukrem. Śmietankę ubijamy na sztywno, łączymy z serkiem i wykładamy na przestudzone ciasto. Cytrynę wyszorować, wycisnąć sok.Połączyć z cukrem żółtkiem i masłem. Podgrzewać na parze, ciągle mieszając. Krem wykładamy na ciasto i schładzamy.

Mazurek cytrynowy

  • 2 szklanki mąki
  • żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • Łyżka śmietanki Łaciata
  • 100 g masła Łaciate
  • Masa:
  • 100 ml Śmietany 30% Łaciate
  • 250 g serka mascarpone Mlekpol
  • Łyżeczka cukru ze skórką cytrynową
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Lemon Curd:
  • 2 cytryny
  • 1-2 łyżki cukru
  • żółtko
  • 2 łyżki masła Łaciate