Cielęcina faszerowana twarogiem jest daniem bogatym w składniki odżywcze. Twaróg jest źródłem wapnia oraz fosforu, a także cennych z naszego punktu widzenia witamin. Danie nadaje się na obiady oraz na przyjęcia i inne imprezy okolicznościowe.
Danie: Obiad,
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,
Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso cielęce dokładnie myjemy. Oczyszczoną cielęcinę kroimy wzdłuż na pół, po czym mięso nacieramy majerankiem, startym czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Krok 2
Do twarogu dodajemy żółtka, rozmaryn oraz bułkę tartą. Całość ucieramy bardzo dokładnie. Do wymieszanych składników dodajemy ubite białko. Wszystkie składniki bardzo delikatnie mieszamy.
Krok 3
Tak przygotowany przez nas farsz dokładnie rozprowadzamy na jednej z części cielęciny. Po wykonaniu tej czynności zwijamy mięso w roladkę, owijamy nitką aby się nie rozleciało.
Krok 4
Przygotowaną potrawę umieszczamy w brytfannie, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i 50 minut czekamy, aż mięso się zarumieni. Gdy tak się stanie, całość polewamy bulionem i pieczemy przez 2 godziny.