Mięso jagnięce faszerowane kaszą gryczaną

Mięso jagnięce faszerowane kaszą gryczaną

Autor: najlepszewkuchni.pl

Jagnięcina faszerowana kaszą gryczaną jest zdrowym i pożywnym daniem. Kasza gryczana jest źródłem błonnika, białka, kwasu foliowego oraz ważnego dla organizmu potasu. Idealne danie na niedzielny obiad.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Mięso z jagnięciny myjemy i oczyszczamy. Następnie kroimy je na pół. Jagnięcinę nacieramy tymiankiem, posypujemy również solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu.

Krok 2
Do przygotowanej kaszy gryczanej dodajemy zioła prowansalskie.

Krok 3
Przygotowany farsz rozprowadzamy na jednej z części jagnięciny. Farsz przykrywamy drugą częścią mięsa. Całość zawijamy nitką lub spinamy.

Krok 4
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Tak przygotowane danie umieszczamy w brytfannie, którą wkładamy do piekarnika. Całość polewamy bulionem drobiowym i pieczemy przez 1,5 godziny. Przed podaniem potrawę posypujemy pokrojonym drobno koprem.

Składniki:

  • - 1 kg jagnięciny
  • - 300 g kaszy gryczanej
  • - 1 łyżeczka tymianku
  • - 2 łyżki bułki tartej
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu z drobiu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 pęczek kopru