Mięso z kurczaka w pikantnej marynacie

Mięso z kurczaka w pikantnej marynacie

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja,

Przygotowanie

Krok 1
Do miski włożyć zmiażdżony czosnek, olej, miód, przyprawę do kurczaka, ketchup, sos sojowy, sól i pieprz, wymieszać.

Krok 2
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso podzielić na porcje. Dokładnie obtoczyć w marynacie, szczelnie przykryć folią i włożyć do lodówki najlepiej na noc.

Krok 3
Następnego dnia mięso z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, włożyć do naczynia żaroodpornego

Krok 4
Włożyć do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 1 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, żeby mięso nabrało ładnego koloru i miało chrupiącą skórkę.

Składniki:

  • 0,5 kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy ziołowej do kurczaka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu