Mięso z łopatki pieczone w przyprawach

Mięso z łopatki pieczone w przyprawach

Autor: Niezapominajka

Danie: Obiad,

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.

Krok 2
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty włożyć do miski, wymieszać.

Krok 3
Mięso ze wszystkich stron dokładnie obtoczyć w marynacie. Uformować i mocno zawinąć nitką kuchenną.

Krok 4
Następnie włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.

Krok 5
Mięso razem z rękawem włożyć do naczynia żaroodpornego, wykałaczką w foli zrobić kilka dziurek. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem, ponownie włożyć do gorącego piekarnika, żeby powstała chrupiąca skórka, a mięso nabrało rumianego koloru.

Wskazówki

W taki sam sposób można przygotować inny gatunek mięsa wieprzowego.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy do pieczeni
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • Sól, pieprz kolorowy do smaku