Mini torcik czekoladowy

Mini torcik czekoladowy

Autor: Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i olej i barwnik, dalej ubijać. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy o wymiarach, spód 129x125 mm, wysokość 35 mm, piec w 175°C przez ok. 25 minut. Wyjąć ciasto z formy ,ostudzić, przekroić na 3 placki.

Krem czekoladowy
Do rondla wlać szklankę mleka, osłodzić, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło przełożyć do miski, zmiksować. Następnie do masła, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, dalej miksować. Na samym końcu wlać roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać.

Składanie tortu
Pierwszy blat ciasta, ułożyć na tacy, nasączyć ponczem. Wyłożyć porcję kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Tak samo postąpić z trzecim blatem. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem, obsypać wiórkami czekoladowymi, udekorować perełkami i posypką.

Biszkopt:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju
  • Kilka kropli barwnika czerwonego

Krem czekoladowy :

  • 1 budyń czekoladowy
  • 70 g masła Łaciate
  • 370 ml mleka Łaciate
  • 2 łyżeczki cukru
  • 35 g czekolady deserowej

Poncz :

  • 2 łyżki wody gotowanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • Srebrne perełki cukrowe
  • Wiórki czekoladowe białe
  • Listki melisy
  • Posypka czerwona cukrowa