Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i olej i barwnik, dalej ubijać. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy o wymiarach, spód 129x125 mm, wysokość 35 mm, piec w 175°C przez ok. 25 minut. Wyjąć ciasto z formy ,ostudzić, przekroić na 3 placki.
Krem czekoladowy
Do rondla wlać szklankę mleka, osłodzić, doprowadzić do zagotowania. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło przełożyć do miski, zmiksować. Następnie do masła, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, dalej miksować. Na samym końcu wlać roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać.
Składanie tortu
Pierwszy blat ciasta, ułożyć na tacy, nasączyć ponczem. Wyłożyć porcję kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Tak samo postąpić z trzecim blatem. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem, obsypać wiórkami czekoladowymi, udekorować perełkami i posypką.