Mleczne ciasto pierogowe

Mleczne ciasto pierogowe

Autor: Magdalena Wojtanowicz

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Z mąki, mleka, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Dobrze jest też odstawić ciasto "na odpoczynek" tak na 15 - 30 min.owinięte w folie spożywczą - ciasto wtedy staję się naprawdę idealne do rozwałkowywania oraz lepienia i ozdabiania pierogów. Po tym czasie ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać farsz i lepić pierożki.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
  • ok.1 szklanka ciepłego mleka Łaciate ( NIE GORĄCEGO )
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól - szczypta