Muffinki ze śliwką na drugie śniadanie #lunchbox

Muffinki ze śliwką na drugie śniadanie #lunchbox

Autor: MałgorzataM

Danie: Śniadanie, Deser, Kolacja,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Powrót do szkoły

Przygotowanie

Krok 1
W dwóch miskach przygotować osobno składniki mokre oraz suche oraz je wymieszać. Następnie dodać do miski ze składnikami mokrymi wymieszane składniki suche. Wymieszać całość. Ciasto przelać do foremek na muffinki oraz poukładać na nich kawałki śliwek. Całość wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika - 200 stopni. Gdy muffinki zaczną rosnąć zmniejszyć temperaturę na 180 stopni. Piec około 20 minut.

Ciasto

  • Składniki "MOKRE",
  • szklanka maślanki,
  • 3/4 szklanki oleju ,
  • jedno jajko,
  • ,
  • Składniki "SUCHE",
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżka sody ,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ,
  • ,
  • Śliwki ok 10sztuk