Danie: Podwieczorek,
Osób: 7
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy,
Wegetariańskie
Krok 1
Mąkę przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną, makiem i proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Żółtka oddzielić od białek.
Krok 3
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć dodając po 1 żółtku. Następnie dodać śmietanę, aromat i ⅔ mąki, wymieszać.
Krok 4
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, wsypać resztę mąki, dodać skórkę pomarańczową i delikatnie przemieszać.
Krok 5
Do foremek muffinowych włożyć papilotki, do ⅔ wysokości napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C około 25-30 minut.
Krok 6
Czekoladą z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć ze spirytusem. Oblać zimne muffinki, posypać mielonymi migdałami.