Muffiny piernikowo-czekoladowe

Autor:

iwona0103

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka Łaciate,,
  • 2 jajka,,
  • 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu,,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,,
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej,,
  • 4 łyżki kakao,,
  • 1/3 szklanki oleju,,
  • 3 krople aromatu migdałowego.

Dekoracja

  • 500 ml śmietanki Łaciata 30%,,
  • 3 łyżki erytrytolu/ksylitolu,,
  • płaska łyżka żelatyny,,
  • 12 rożków waflowych,,
  • zielony barwnik spożywczy w proszku,,
  • kokos i cukier puder do dekoracji (opcjonalnie).

Przygotowanie

Ciasto

Przygotować dwie miseczki. W jednej wymieszać ze sobą mleko Łaciate, jajka, olej oraz aromat migdałowy. Natomiast w drugiej - mąkę, ksylitol/erytrytol, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i kakao. Połączyć ze sobą mokre oraz suche składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć ją do papilotek. Piec w 180'C przez ok. 20 minut.



Dekoracja

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić. Ubić śmietankę Łaciatą 30% na sztywno. Dodać ksylitol/erytrytol, łyżkę żelatyny i wymieszać, dodając powoli barwnik, aż do uzyskania odpowiedniego koloru. Umieścić rożki waflowe na babeczkach przy pomocy przygotowanej masy. Pozostałą część przełożyć do rękawa cukierniczego (z tylką z otworem w kształcie gwiazdki). Obsypać kokosem babeczki wokół rożka (tą czynność można pominąć). Udekorować muffiny za pomocą rękawa cukierniczego, tworząc choinkę. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem.



Wskazówki

Przed dekoracją rękawem cukierniczym warto pomalować rożki waflowe pędzelkiem używając tej samej masy. Zminimalizuje to prześwity na rożkach.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.