Muffiny z kremem śmietankowym i malinami

Muffiny z kremem śmietankowym i malinami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Pyszne muffiny z dodatkiem kremu śmietankowego i malin to idealny deser na lato.

Danie: Podwieczorek, Deser,

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Włączamy piekarnik i ustawiamy na temperaturę 170ºC.

Krok 2
Mąkę przesiewamy do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy sól, resztę cukru, roztrzepane widelcem jajka, wanilię, olej i mleko. Wrzucamy kawałki posiekanej czekolady. Łączymy wszystkie składniki. Całość niedbale mieszamy.

Krok 3
W misce ubijamy śmietankę Łaciatą z cukrem pudrem na sztywny krem. Schładzamy w lodówce.

Krok 4
Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Nakładamy po 3 łyżki ciasta do każdej foremki (do 2/3 jej wysokości).

Krok 5
Pieczemy 25 minut. Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietanką Łaciatą oraz malinami.

Ciasto:

  • 200 g cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mleka

Krem śmietankowy:

  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 150 g świeżych malin