Murzynek z jabłkami

Murzynek z jabłkami

Autor: Kamila O

Danie: Podwieczorek,

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Margarynę roztopić, wsypać cukier i kakao oraz wlać mleko. Gotować ok. 5 minut na małym ogniu mieszając, studzimy.

Krok 2
Następnie cały czas mieszając dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem i przelać do formy (24x24cm) wyłożonej papierem.

Krok 3
Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Rozłożyć równomiernie na cieście i wstawić ciasto do piekarnika na 45 minut w 180°C.

Krok 4
Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka Łaciate
  • 4 jabłka
  • Cukier Puder