Mus chałwowy z rodzynkami

Mus chałwowy z rodzynkami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Prosty do wykonania mus o słodkim smaku chałwy z dodatkiem rodzynek. Oryginalny deser dla miłośników chałwy.

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1 
100 ml schłodzonej śmietanki Łaciatej wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej posiekaną białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy do niej pokruszoną chałwę i rozpuszczamy dokładnie.

Krok 2
Masę czekoladowo-chałwową pozostawiamy do przestygnięcia. Pozostałą część śmietanki Łaciatej ubijamy na sztywno.

Krok 3
Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę Łaciatą do masy czekoladowo-chałwowej, delikatnie mieszając. Przekładamy do naczynek.

Krok 4
Gotowe desery wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem dodajemy rodzynki.

Wskazówki

Deser możemy udekorować również kawałkami pokruszonej chałwy.

Składniki:

  • 600 ml szklanki śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • 250 g białej czekolady
  • 100 g chałwy
  • 50 g rodzynek