Prosty do wykonania mus o słodkim smaku chałwy z dodatkiem rodzynek. Oryginalny deser dla miłośników chałwy.
Danie: Deser,
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego,
Ze śmietanką
Krok 1
100 ml schłodzonej śmietanki Łaciatej wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej posiekaną białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy do niej pokruszoną chałwę i rozpuszczamy dokładnie.
Krok 2
Masę czekoladowo-chałwową pozostawiamy do przestygnięcia. Pozostałą część śmietanki Łaciatej ubijamy na sztywno.
Krok 3
Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę Łaciatą do masy czekoladowo-chałwowej, delikatnie mieszając. Przekładamy do naczynek.
Krok 4
Gotowe desery wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem dodajemy rodzynki.
Deser możemy udekorować również kawałkami pokruszonej chałwy.