Niebiańska beza

Niebiańska beza

Autor: Safona88

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Ubijamy białka na sztywno. Po ubiciu dodajemy łyżka po łyżce cukru. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, chwilę miksujemy. Następnie ocet winny i znów miksujemy.

Krok 2
Z gęstej masy na blaszce formujemy dwa okrągłe placki (około 20cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika temp 120st (30minut) Kolejnie zmniejszamy do 100st (pozostawiamy na 2h)

Krok 3
Miksujemy przez 5 minut serek, śmietankę i cukier waniliowy. (produkty mleczne dobrze schłodzone)

Krok 4
Po wystygnielęciu bezy układamy jeden placek na spód. Przekładamy połową masy, Kolejnie układamy owoce, resztę masy i przykrywamy drugim plackiem.

Beza

  • 6 białek ,
  • 1 szklanka cukru (drobny do wypieków) ,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka octu winnego

Masa

  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 250ml śmietanki Łaciata 30%,
  • 100g wiśni (w sezonie zimowym mrożone),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego