Nutellowa Chmurka

Nutellowa Chmurka

Autor: magda88816

Danie: Deser,

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przygotowanie

Wysycanie śliwek
Śliwki pokroić w kostkę, zalać alkoholem i zostawić na noc w lodówce.

Pieczenie biszkoptu
Białka ubijamy na sztywno. Później stopniowo dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylewamy na blachę. Pieczemy 25-30 minut w temp.180 stopni.

Masa
Masło ucieramy (najlepiej ręcznie, w makutrze), stopniowo dodajemy po łyżce Nutelli. Gdy masa będzie jednolita dodajemy upojone śliwki i taką masę kładziemy na biszkopcie i chłodzimy.

Chmurka
Żelatynę rozpuszamy w ciepłej wodzie i czekamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i na końcu wlewamy przestudzoną żelatynę. Chmurkę wylewamy na schłodzoną masę, posypujemy wiórkami czekoladowymi i chłodzimy.

Smakowanie
Najważniejszy i najprzyjemniejszy etap. Należy zrobić sobie ulubioną kawę, wyciągnąć ciasto z lodówki, ukroić i delektować się smakiem Nutellowej Chmurki. Życzę smacznego!

Wskazówki

Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Biszkopt

  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa orzechowa

  • 400g Nutelli,
  • 200g masła,
  • 300g suszonych śliwek,
  • 200ml Śmietanki Łaciata 36%
  • 1 szklanka alkoholu

Chmurka

  • 1 Śmietanka Łaciata 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • wiórki czekoladowe