Oponki z serkiem mascarpone

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone Mlekpol
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka alkoholu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, sodę, cukier. Dodaj serek mascarpone i jajka (ważne, by były w temperaturze pokojowej). Dolej alkohol i zmiksuj na gładkie ciasto. Zagniecione ciasto przełóż na stolnicę (wcześniej posypaną mąką) i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Odwróconą szklanką wycinaj w kółka, a następnie małym kieliszkiem wycinaj środek. Wycięte oponki ułóż na posypanej mąką desce, a w garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni. Na rozgrzany tłuszcz wkładaj oponki, ale tak, by nie zabierały sobie przestrzeni. Smaż do zarumienia się z każdej strony, a następnie przekładaj na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec obsyp cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.