Oryginalna jagnięcina z zielonym groszkiem

Oryginalna jagnięcina z zielonym groszkiem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Jagnięcina z groszkiem to danie smaczne, delikatne i zdrowe. Bogate w składniki odżywcze, łatwe w przygotowaniu. Może być podawane oddzielnie lub np. z ziemniakami albo ryżem.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przygotowanie

Krok 1
Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na smalcu. Kiedy lekko się zarumieni dodajemy mięso, pokrojone w kostkę pomidory i pokrojoną w kostkę marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie razem podsmażamy.

Krok 2
Po 10 minutach podlewamy wszystko wywarem i dusimy, aż mięso będzie prawie miękkie (w razie potrzeby podlewamy wodą).

Krok 3
Dodajemy groszek, podlewamy winem i dusimy całość, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dekorujemy natką pietruszki.

Składniki:

  • - 0,5 kg groszku konserwowego
  • - 0,5 kg udźca jagnięcego
  • - 2 pomidory
  • - 1 marchewka
  • - 2 łyżki smalcu
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • - 2 cebule
  • - 1/2 szklanki białego wina
  • - 1 posiekana natka pietruszki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1/2 łyżeczki pieprzu