Orzechowo-pomarańczowe tartaletki

Orzechowo-pomarańczowe tartaletki

Autor: Niezapominajka

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, starte orzechy i skórkę pomarańczową, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.

Krok 2
Następnie ciasto rozwałkować, wylepić foremki i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C około 15 minut. Upieczone wyjąć i ostudzić.

Krok 3
Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody, przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z galaretką.

Krok 4
Śmietanę włożyć do szprycy cukierniczej i ozdobić zimne tarteletki. Na środek ułożyć po łyżeczce masy krówkowej, posypać posiekanymi orzechami.

Wskazówki

Tartaletki ozdobić według własnego uznania.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 12-15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 30%
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ½ szklanki śmietanki Łaciata 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka owocowa
  • ½ szklanki masy krówkowej
  • ⅓ szklanki posiekanych orzechów prażonych