Orzeszki z nadzieniem kokosowym

Orzeszki z nadzieniem kokosowym

Autor: Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Ciasto
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, oraz pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do foliowej torebki, schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie formować z ciasta małe kulki, jeśli będą zbyt duże ciasto wypłynie ponad kształt foremki. Nakładać kuleczki do patelni, przykryć drugą połową patelni i piec przez 3 minuty do zrumienienia orzeszków, wyjąć, ostudzić.

Krem kokosowy
Do rondla wlać śmietankę Łaciatą, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać białą czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Na samym końcu wsypać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i na wolnym ogniu przez 3 minuty podgotować, uważać, aby nam się nie przypaliło. Gorący krem nakładać do słoika, zakręcić, odstawić do wystudzenia, wstawić do lodówki na całą noc. Orzeszki nadziać masą i sklejać w pary.

Ciasto :

  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 250 g masła miękkiego Łaciate
  • 0,5 szkl. cukru
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • Krem kokosowy
  • 175 g czekolady białej w pastylkach
  • 175 ml śmietanki Łaciata 36 %
  • 90 g wiórków kokosowe