Oryginalny i prosty w wykonaniu deser, który na pewno zasmakuje domownikom. Jeśli lubisz bezę, koniecznie wypróbuj.
Danie: Deser,
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Jajko kurze,
Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 90 stopni C. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodać szczyptę soli i powoli cukier. Ubić na gładką pianę. Tak przygotowany krem umieścić w rękawie cukierniczym lub folii spożywczej. Zawinąć w rulon. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2
Na blachę wyciskać powoli masę tak, by powstało 20 bez. Bezy pieczemy ok. 2 h. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3
Mleko kokosowe zagotować i wrzucić proszek budyniowy oraz łyżkę cukru, mieszać budyń przez około pół minuty. Zostawić do wystygnięcia.Następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Żeby nie zrobił się kożuch wystarczy gorący budyń przysypać cukrem albo przykryć folią spożywczą.
Krok 4
Teraz pora na przygotowanie kremu. Do miski wrzucamy schłodzony budyń, serek mascarpone. Miksujemy na gęsty krem. Nakładamy go do na bezy. Wierzch ozdabiamy umytymi owocami i listkami mięty.