Panierowany boczek

Panierowany boczek

Autor: najlepszewkuchni.pl

Hit imprezowy. Panierowany boczek, smażony na głębokim tłuszczu. Chrupiąca skórka i miękkie mięso w środku. Idealny zwłaszcza z chrzanem. Mocno kaloryczny, jednak od czasu do czasu warto spróbować.

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Bułkę tartą mieszamy z solą, pieprzem i papryką. Jajko roztrzepujemy na osobnym talerzu.

Krok 2
Boczek w całości obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej razem z przyprawami.

Krok 3
Smażymy na rumiano z każdej strony na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu.

Krok 4
Podajemy pokrojony na plastry z sosem, salsą lub chrzanem.

Składniki:

  • 1 boczek parzony (ok. 200 g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • ¼ szklanki mąki