Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego,
Krok 1
Herbatę matcha wymieszaj na gładką pastę z 4 łyżkami mleka. Resztę mleka przelej do garnka, dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. Naczynie z żelatyną wstaw do miski z wrzącą wodą (uważaj, aby woda nie dostała się do naczynia z żelatyną) i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie odstaw do wystudzenia.
Krok 2
W rondelku rozpuść masło i podgrzewaj je na małym ogniu. Masło ma lekko zbrązowieć. Dodaj śmietankę, czekoladę oraz cukier waniliowy. Podgrzewaj wszystko razem, co jakiś czas mieszając. Nie doprowadzaj masy do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj matchę, a następnie żelatynę z mlekiem. Połącz wszystko dokładnie mieszając. Przelej do szklanek.
Krok 3
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru. Na każdą szklankę z deserem nałóż porcję bitej śmietanki. Wstaw desery do lodówki na min. 3 godziny przed podaniem.
Krok 4
Schłodzony deser podawaj z truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. Możesz również go udekorować listkami mięty. Smacznego!