Papryka marynowana

Papryka marynowana

Autor: Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie


Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w szersze paski. Następnie do słoików wkładać po 1 szt. wszystkiego ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku) i pół łyżeczki gorczycy na słoik oraz po łyżce oliwy.

Zalewa
Do garnka wlać zimną wodę, dodać ocet, cukier, sól, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 3 minut.


Gorącą zalewą, zalewać paprykę, zakręcić słoiki. Pasteryzować od zagotowania na wolnym ogniu przez ok. 4 minuty. Wyjąć słoiki z garnka, układać do góry dnem.

Składniki do słoika:

  • 2 kg papryki kolorowej
  • 8 szt. ziela angielskiego
  • 8 szt. liści laurowych
  • 8 łyżek oliwy
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 łyżki gorczycy

Zalewa:

  • 8 szkl. zimnej wody
  • 1 szkl. octu
  • 12 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli